5 gode råd til at blive en god forhandler

Forhandlinger er én af de ting, som kan give mange sved på panden og måske endda også søvnløse nætter. Det kan virke skræmmende at skulle forhandle ting, og det bliver kun sværere, hvis man er uerfaren med hensyn til disciplinen. Heldigvis kan alle lære at blive dygtige til at forhandle, og herunder kan du læse de fem bedste råd.

1. Forstå din modpart

Hvis du vil være god til at forhandle, skal du først og fremmest forstå din modpart. Her er noget af det vigtigste, at du forstår, hvad der motiverer din modpart. Hvis du skal forhandle en aftale på plads, kan du for eksempel overveje om kunden primært er motiveret af ønsket om en god pris, hurtig levering eller høj kvalitet.

 

2. Grib mulighederne

Det er vigtigt, at du er god til at opfatte dine muligheder under forhandlingen, så sørg for at gribe alle muligheder, hvis du får øje på dem. Det handler om at være fremme i skoene under en forhandling, og du kan være sikker på, at forhandlingens modpart også vil forsøge at gribe alle chancer for at få en bedre aftale i hus.

3. Vær kritisk

Du bør altid være kritisk under forhandlinger, hvilket blandt andet betyder, at du skal sørge for at få stillet de kritiske spørgsmål. Det kan hjælpe dig til at få en bedre aftale i hus, så du ikke bare bliver trukket rundt i manegen af en dygtig sælger.

Selvom du er kritisk, er det vigtigt, at du ikke mister din saglighed. Det betyder med andre ord, at du sagtens kan være høflig, selvom du er kritisk.

 

4. Kend din smertegrænse

Du kan nemt risikere at komme til at sidde overfor en dygtig forhandler, så derfor er det vigtigt, at du kender din smertegrænse. Dette er en beslutning, som du bør træffe inden forhandlingerne, og det er vigtigt, at du holder fast i din beslutning.

Hvis du ikke er afklaret med din smertegrænse, risikerer du at få en aftale i hus, som du fortryder senere.

 

5. Vær ambitiøs

Du bør altid være ambitiøs, når du går ind til en forhandling, og det betyder også, at dit startpunkt i forhandlingerne skal være ambitiøst. Forhandlinger ender ofte som et kompromis mellem de to parter, og derfor er det en god idé, hvis du har mulighed for at give dig en smule og stadig få en god aftale i hus.

 

Hvis du vil blive endnu bedre

Det kræver øvelse at blive god til at forhandle, og det er ikke sikkert, at du har lyst til at øve dig til rigtige forhandlinger. Du kan overveje kursus i forhandlingsteknik hos Gottleben, hvis du vil  have mere selvtillid, når du går til forhandlingsbordet næste gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *